dimarts, 26 de juny del 2012

El Racó de la Ciència


Pedra, paper i... monedes

Fi de curs. Aviat, vacances. Temps per seguir gaudint de la ciència tot fent experiments allà on estigueu. Us caldrà allò que tots teniu: ganes d’aprendre i curiositat. La resta: unes nous, unes monedes i un segell o una enganxina.

Trencanous molt eficient

Podeu sorprendre els vostres amics i amigues trencant amb el puny o amb la palma de la mà, damunt la taula o al terra, nous i més nous sense fer-vos mal. Qui vulgui imitar-vos, sense saber quin és el truc, es queixarà i no aconseguirà trencar la nou.

El truc és molt senzill: només es tracta de mantenir aixecada la nou amb la mà esquerra uns mil·límetres per sobre de la taula o el terra, mentre la mà dreta descarrega el cop sobre ella (fig. 1). Així, el xoc que ha de patir la nou el rep la nou contra la taula i no la mà contra la nou.

D’aquesta manera, també es poden trencar pedres amb els punys, com el robot Mazinger Z, sense fer-se mal.





Com enganxar un segell o una enganxina al sostre

Qui és capaç d’enganxar un segell nou en el sostre sense pujar a una escala o a una cadira, ni aixecar-lo amb un pal, només llençant-lo a l’aire?

Per molt que ho intenteu, fracassareu. El segell és molt lleuger i llençat cap amunt no pujarà més d’uns 20 cm de la mà que l’empeny. Com fer-ho, llavors? Fiqueu el segell amb la seva cara d’engaxina  cap amunt damunt d’una moneda. Llenceu la moneda plana cap amunt, cap el sostre. En arribar al sostre, la moneda deixarà enganxat el segell. La resistència que oposa l’aire al moviment de qualsevol objecte afecta menys a la moneda+segell que al segell sol i per això puja més.

Si no disposeu d’un segell, també podeu fer servir un cromo (repetit) d’alguna col·lecció que tingueu, d’aquests que s’enganxen directament a l’àlbum. Retalleu un quadradet petit, de la mida d’un segell. I feu-lo servir, tal com hem dit, per enganxar-lo al sostre. Després de l’experiment, desenganxeu el segell o el tros de cromo del sostre, pujant a una escala.

Fila de monedes

Disposeu en filera sobre la taula unes quantes monedes del mateix valor. Per alinear-les bé feu servir un regle o el llom d’un llibre.

A uns dos o tres centímetres de la primera moneda de la filera col·loqueu una altra moneda igual, també alineada, i llenceu-la amb força contra la filera. Cada moneda transmet el xoc amb la següent i només la última se separa de la resta com si ella hagués rebut directament el xoc.



Si repetiu l’experiment fent que siguin dues monedes alineades les que vagin a xocar amb la primera de la filera, veureu com de l’altre extrem de la filera surten ara dues monedes al mateix temps (fig. 2). I si ho feu amb tres, també veureu com surten tres. Les monedes, i els cossos, en general, transmeten perfectament els xocs que reben.
Bona ciència!

Manel Moreno, pare de 2on i 4art