dimecres, 28 de març del 2012

Cabòries Heurístiques

NENS, JOCS I CREATIVITAT

Calen joguines per jugar?

Quan era petita moltes vegades jugava sense joguines. Tan sols amb la imaginació creava un món de fantasia increïble.

Vaig créixer en un poble molt petit i en aquella època (no fa pas tant), més o menys a l´alçada dels anys vuitanta, tots els nens i nenes teníem joguines i no ens faltava de res. Probablement com la majoria de nens d´avui dia. Però el que sí és cert i en el que noto la diferència de la meva infantesa i de la infantesa dels nens del s. XXI, és que ara als nens els costa més jugar sols. A sols em refereixo: sense Rayos Mc Queen, sense Bakugans, sense Hello Kittys,... I és que es pot jugar amb ben poca cosa.

Recordo que amb una amiga meva creàvem mons imaginaris.

Una vegada al jardí de casa vam crear una “balsa”. Amb la llenya que teníem per a la llar de foc vam fer com una “balsa” i ens vam imaginar que el jardí era el mar. Es feia fosc i vam posar una espelma i un pal amb un tros de tela estripada. De sobte el vent bufava i per uns moments la ment es perdia enmig d´un oceà  i allí estàvem disposades a lluitar contra el mar, el vent, i les inclemències de la natura per poder tornar a casa. Va ser màgic.


Una altra vegada, i en una petita disputa de germans, ens van castigar al garatge i allí tancades amb la meva amiga ens vam posar a pensar què podíem fer. Vam trobar un guix i vam començar a guixar al dipòsit de la calefacció d´aquells antics de Gasoil. Seguidament, la ment es desbordava: vam pujar a buscar les nines, les vam baixar al garatge i ens vam imaginar que el dipòsit de gasoil era una pissarra d´escola i que nosaltres érem les mestres.

El garatge de sobte es va convertir en una classe plena de nines i ossets de peluix que eren els nostres alumnes i nosaltres unes fantàstiques professores. Va ser genial i hi vam jugar molts dies.


El Joc ocupa un lloc essencial en la construcció de la personalitat infantil perquè a través d'ell el nen expressa i comunica els seus sentiments. El joc és molt més que una manera d'entretenir-se, és un mitjà d'aprenentatge. Viure les experiències mitjançant el joc dóna la possibilitat al nen de conèixer-les i comprendre-les millor. El joc és, doncs, un espai creatiu tant físic com emocional.

La creativitat és un procés dinàmic que permet al nen desenvolupar la seva relació amb el món, expressar els seus sentiments, exterioritzar la seva imaginació, i resoldre per ell mateix situacions que se li plantegen.

Jugar demana temps, llibertat i intimitat, per poder inventar un món propi, diferenciat de la realitat dels adults. 

Núria Bou.  Mare Enric P3