dimarts, 21 de juny del 2011

UN CONTE: per a entendre una mica millor la diversitat sentimental

En Simó, el protagonista d’aquesta història, és un talp, però no és un talp com els altres. És un talp diferent. No li agraden els jocs dels seus amics, ni els seus concursos per veure qui llança la pilota més lluny o qui fa més gols. A ell li agraden les coses de les seves germanes: les seves colònies, els seus penjolls, els seus jocs.

“¿La homosexualitat afecta també a la infància? ¿Poden els nens ser homosexuals? ¿Fins i tot els més petits, per exemple, els nens de 5 anys?

Són aquestes preguntes que els adults no acostumem a fer-nos, fent invisible així una realitat que coexisteix en el nostre entorn.

El passat mes d’abril va sortir a la venda “Simó, el talp” (Edicions Bellaterra), escrit per Carmen de Manuel i il·lustrat per Laura Reixach. Es tracta d’un conte creat amb vocació d’eina per a facilitar als adults –pares, mares, mestres- el poder tractar obertament amb els nens, i sense ferir sensibilitats, un tema tan delicat com aquest, el de la homosexualitat infantil, amb tota naturalitat. El seu objectiu és fomentar la tolerància davant la diversitat sexual per la qual cosa no sols va dirigit a nens que ja donin mostres d’aquesta tendència sinó també perquè tots els altres desenvolupin capacitats de respecte per tot allò que és diferent. Sols un procés de canvi en les nostres creences i actituds obre una porta a l’esperança d’aconseguir una societat més justa i solidària”  Carmen de Manuel

Carmen de Manuel és psicòloga clínica de la “Unidad de Salud Mental Infanto-Juvenil de Cádiz”, terapeuta de Família i professora de diversos cursos, màsters universitaris i seminaris. És autora també del conte “Yo también estuve aquí” editat per la “Consejería de Salud de la Junta de Andalucía”, adreçat a nens i nenes víctimes de maltractaments que han de declarar als jutjats.

Laura Reixach és nascuda a Girona, llicenciada en Ciències de la Informació i Psicologia, pintora i il.lustradora. Ha publicat diversos àlbums i.lustrats -d’alguns dels quals també n’és autora del text-, realitzat il.lustracions per a llibres de lectura, premsa, postals, cartells i fet diferents exposicions de pintura, de manera individual i col.lectiva. Ha estat seleccionada a la quarta Biennal de Girona (2006) i al 29è Premi de Pintura Vila de Cambrils (2009).


Per a més informació i/o bibliografia sobre el tema: